Genetisch gedrocht: kiposaurus


Kippen. Leuke dieren die nog lekkere eieren leggen ook. Gemanipuleerde exemplaren moeten ons vertellen over de dino’s.

Als de kiekens kiezen krijgen zegt een Vlaming die wil aangeven dat iets tot Sint Juttemis kan duren. Wellicht is dat sneller dan onze zuiderburen vermoeden. In de Verenigde Staten wordt geëxperimenteerd met gemanipuleerde kippenembryo’s die een kaak krijgen. Dr Arkhat Abzhanov (Harvard) injecteert bevruchtte eieren met een extra proteïne waardoor de diertjes in het ei een flinke snuit ontwikkelen. Hij wil daarmee aantonen hoe makkelijk je de evolutie kan manipuleren.

Kip. Het meest veelzijdige stukje vlees. Afbeelding: Faqt.nl.

De embryo’s zien er door de ingreep uit als alligators, met een lange geprononceerde kaak en wellicht ook tanden. Dat is een omkering van het evolutionaire proces. De voorgangers van de kip hadden miljoenen jaren geleden een snuit met flinke tanden. Die ontwikkelde zich langzaam tot een snavel, waarmee de kip beter op zoek kon naar voer.

Ook aan de University of Montana wordt op door genetische manipulatie geëxperimenteerd met kippen. Daar zijn ze er al in geslaagd een kippetje een echte staart en voorpootjes te geven. In de pers wordt dat al de chickenosaurus genoemd. Zo hopen biologen een beter inzicht te krijgen in de evolutie.

Tot nu toe zijn de kuikens nog niet uit het ei gekropen. Wetgeving verhindert dat de vreemde gemanipuleerde wezens geboren mogen worden. Beide universiteiten zijn bezig een uitzondering op die wet te regelen. Ook zouden ze hun onderzoek kunnen voortzetten in landen met minder regelgeving.

Om deze bizarre onderzoeken een humaan tintje te geven, zeggen beide onderzoeksteams dat hun resultaten in de toekomst ook bij mensen aangeboren handicaps kunnen voorkomen.

Follow Faqtman on Twitter