Genen verraden misdadiger


Over enkele jaren kunnen rechercheurs van de politie aan de hand van DNA materiaal een portret laten maken van een onbekende misdadiger. Tijdens onderzoek zijn twintig genen ontdekt die voor een groot deel bepalen hoe ons gezicht er uitziet. Door organisch sporenmateriaal te analyseren op deze genetische informanten, kunnen misdadigers worden geïdentificeerd zonder ooggetuigen.

Belgische en Amerikaanse onderzoekers namen genetisch materiaal af bij bevolkingsgroepen in de VS, Brazilië en de Kaapverdische Eilanden. Van iedere donateur werd een gedetailleerde beschrijving gemaakt met hulp van een 3-D scanner (afbeelding). De proefpersonen gaven bovendien aan wat hun afkomst was en hoe hun (groot)ouders eruit hadden gezien. Voor deze drie locaties werd gekozen omdat er veel mensen van diverse afkomst wonen.

Uit die proefneming bleek dat verschillende genen de vorm van verschillende lichaamsdelen aansturen. Zo is er een gen dat bepaalt hoe de lippen er uit zien, een gen dat de groei van de botten rond de ogen reguleert en een gen voor de vorm van het gezicht. Samen bepalen deze genen voor een groot deel welk gezicht iemand heeft en dus hoe hij of zij er uit ziet.

De kennis van deze genen is nu nog niet gedetailleerd genoeg. Maar door profielen van deze twintig genen te koppelen aan de foto’s (of liever scans) van bekende misdadigers, kunnen computers leren om te bepalen welk type gezicht hoort bij welke combinatie van genen. Vanaf dat moment is het mogelijk om aan de hand van gevonden genetisch materiaal te bepalen hoe een misdadiger er uitziet.

Het onderzoek is verschenen in de database PlosOne Genetics.