Genen: niet gemanipuleerd, gecorrigeerd


De term ‘genetisch gemanipuleerd’ is bij consumenten niet erg populair. Hoewel we groente en fruit eten die al door talloze rondes van manipulatie is gegaan – zo mooi rond en oranje zijn sinaasappels eigenlijk niet – het idee dat er met het erfgoed is geprutst, staat ons niet aan.

Italiaanse biologen hebben daar een oplossing voor bedacht. Zij willen een nieuwe categorie invoeren, groentes en fruit die niet gemanipuleerd zijn, maar ‘gecorrigeerd’. Daarbij gaan genetische specialisten iets minder ver, waardoor beter eten ontstaat, zonder het impopulaire etiket. Deze categorie zou ook onder andere, minder strenge, wetgeving moeten vallen.

Een van de belangrijkste punten van dit voorstel, gedaan door genetici van de Fondazione Edmund Mach, is om niet meer te manipuleren met genetisch materiaal dat niet uit de groente of het fruit zelf afkomstig is. Dus geen genenmateriaal van zeewier in appels stoppen, bijvoorbeeld. Er mag wel gentechnologie worden ingezet om een bepaalde soort fruit meer vitamines te geven. Als het maar gaat met genetisch materiaal uit het fruit zelf gebeurt.

Op een omslachtige manier doen mensen dat al eeuwen. Met een vakterm heet dat ‘veredeling’, in Nederland al toegepast sinds de 18e eeuw. Het nieuwe is dat nu dankzij kennis van genen veel sneller en gerichter kan worden ingegrepen in de plantstructuur. Daardoor kunnen gezonde voedingsmiddelen worden gemaakt die mensen ook nog willen eten, aldus de Italianen.

Het plan voor genetische correctie is te lezen in het vakblad Trends in Biotechnology.