Genen bepalen riciso muggenbult


De ene steken ze bont en blauw, de ander sparen ze. Muggen zijn kieskeurig. Maar waarom? En hoe? Dat ligt aan het menselijk genetisch materiaal, tonen onderzoekers met een studie van eeneiige en twee-eiige tweelingen aan. De genen beïnvloeden waarschijnlijk de lichaamsgeur, schrijven ze in het tijdschrift PlosONE.

Dat muggen voorkeuren hebben, is al enige tijd bekend. Zwangere vrouwen worden bijvoorbeeld vaker geprikt dan andere vrouwen, schrijven de onderzoekers van de London School of Hygiene en Tropical Medicine. Dikkere mensen en individuen met een hogere lichaamstemperatuur blijken bijzonder aantrekkelijk voor muggen te zijn. Vaak wordt het dieet gebruikt als verklaring voor het verschil in aantrekkingskracht. Knoflook en bier zouden beschermen tegen beten. In wetenschappelijke studies kon dat niet worden onderbouwd.

Dat de lichaamsgeur het steekrisico beïnvloedt is echter al aangetoond. Nu is ook het onderliggende mechanisme duidelijk gemaakt. De onderzoekers gebruiken een speciale test: ze lieten tijgermuggen (Aedes aegypti) vliegen in een buis die zich in twee richtingen splitste. De muggen konden één van de twee uitgangen te kiezen. Aan de uiteindes van de kanalen zaten twee mensen.

Deelnemers waren genetisch (bijna) identiek, het ging om één- en twee-eiige tweelingen. Bij de één-eiige variant (die hetzelfde DNA hebben) werden beide broers of zussen even vaak gestoken. De twee-eiige tweelingen (waar verschillen in DNA zijn) werden echter sterk verschillend gestoken. Uit dit voorbeeld blijkt dat de genen beïnvloeden het risico op muggenbeet, schrijven de onderzoekers.