‘Gendoping in Sotsji mogelijk’


Dopingspecialist Norbert Bachl van het Institut für Sportwissenschaft van de Universität Wien (Oostenrijk), houdt er ernstig rekening mee dat tijdens de Olympische Spelen in Sotsji gendoping wordt gebruikt. Dat is een methode waarbij cellen in bijvoorbeeld spieren kunstmatig worden verjongd om een sporter beter te kunnen laten presteren. Ook deze vorm van doping is verboden, zo vertelde hij het programma Wissen Aktuell van de omroep ORF.

Volgens Bachl is het momenteel niet mogelijk om gendoping op te kunnen sporen. Pas over enkele jaren kunnen bij atleten die deze vorm van doping gebruiken, symptomen ontstaan die er op duiden dat ze op deze manier vals hebben gespeeld. De bijwerkingen op lange termijn zijn potentieel dodelijk. Zo kunnen gebruikers tumoren ontwikkelen of een auto-immuunziekte krijgen.

Een ander middel dat op deze spelen waarschijnlijk al wordt gebruikt, is volgens Bachl MGF. Dit eiwit maken spieren aan om te groeien. Maar een Russisch laboratorium kan het nu ook kunstmatig kweken. Het wordt gebruikt bij patiënten met beschadigde spieren, maar Bachl denkt dat atleten het misschien ook gebruiken. Bestaande tests kunnen ook dit middel nog niet opsporen.

Bij een uitgeschreven versie van het interview met de dopingspecialist op de site van de ORF staat een foto van de Nederlandse schaatser Jorrit Bergsma, winnaar van de gouden medaille op de 10.000 meter schaatsen. Hij, noch andere Nederlandse atleten, worden genoemd in het artikel, maar de suggestie dat de Nederlanders deze vorm van doping gebruiken, wordt wel gewekt.