Gen ontdekt dat intelligent maakt – of dom


Gen ontdekt dat intelligent maakt

Oostenrijkse genetici hebben het gen ontdekt dat intelligent maakt. Maar als het muteert, resulteert dat juist in ernstige leermoeilijkheden. Dat schrijven ze in het academische vakblad PLOS Genetics. Slim zijn of niet draait volgens de onderzoekers van de universiteit van Innsbruck om het eiwit SATB2, dat nogal een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersens.

Dat intelligentie erfelijk is, staat al langer vast. Intelligente ouders krijgen vaak ook intelligente kinderen. Maar welk gen een rol speelt, en hoe het precies werkt, dat was onbekend.

Het eiwit SATB2 bindt zich aan het genetische materiaal in het menselijk lichaam en bepaalt zijn driedimensionale ontvouwing in de celkern. Gebeurt dat goed, dan ontwikkelen zenuwenverbindingen in de hersens zich goed. Het resultaat is een slimme persoon. Het zijn de verbindingen die zorgen dat je een hoog IQ hebt. Maar er is een keerzijde aan deze medaille.

Mensen met een mutatie van dit gen hebben zowel een verstandelijke beperking als leerstoornissen. Het is echter onmogelijk om het gen zodanig te manipuleren dat deze mutaties niet plaatsvinden. Het is dus ook onmogelijk om mensen slimmer te maken door meer of minder van het eiwit in het lichaam te brengen. Daarvoor zijn de processen te complex, aldus de onderzoekers.

Intelligentie blijft een moeilijk onderwerp voor de wetenschap. We herkennen het als we het zien – hoewel sommige mensen niet intelligent genoeg zijn om te beseffen dat ze niet intelligent zijn – en we gebruiken het dagelijks. Maar tegelijk is onbekend hoe intelligentie precies werkt en waarom je slimmer wordt op bepaalde momenten in je leven en dommer op andere.