Gemuteerde vlinders Fukushima


In de buurt van de geëxplodeerde kerncentrale van Fukushima in Japan zijn gemuteerde vlinders gevonden, meldt persbureau AFP. De Aziatische variant van het blauwtje vertoont kleinere vleugels en beschadigde ogen. De mutaties worden met iedere generatie erger, zo zeggen biologen.

Het Aziatische Blauwtje.

Sinds de ramp vorig jaar zijn drie generaties vlinders in de buurt van de kerncentrale tot wasdom gekomen. Bij de eerste generatie was nog maar 12 procent gemuteerd. Nu, meer dan een jaar later, is het percentage beschadigde vlinders al opgelopen tot 34 procent, concludeert de Ryukyu Universiteit in Okinawa. Biologen van deze universiteit hebben een testgroep vlinders blootgesteld aan een vergelijkbare hoeveelheid radioactiviteit en kregen dezelfde resultaten: binnen enkele generaties nemen de mutaties toe.

De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat de lange-termijngevolgen van de ramp misschien erger zullen zijn dan de onmiddellijke schade. Toch waarschuwen de onderzoekers niet te snel conclusies te verbinden aan hun onderzoek. Vlinders mogen dan alarmerend snel muteren door de straling, of hetzelfde bij mensen gebeurt is niet te zeggen. Bij de ramp is officieel niemand omgekomen, maar veel Japanners vrezen de gevolgen over de langere termijn.

Follow Faqtman on Twitter