Geluk leidt tot zelfmoord


Opmerkelijk: de gelukkigste plekken ter wereld hebben ook de hoogste zelfmoordcijfers. Maakt geluk ongelukkig?

Wat hebben Denemarken, IJsland, Canada en Ierland met elkaar gemeen? Als je mensen daar vraagt of ze gelukkig zijn, zegt een meerderheid ‘ja’. Maar deze landen hebben nog een overeenkomst: veel mensen plegen er zelfmoord.

Dat is de uitkomst van een internationale studie naar zelfmoord en geluk. Nu zou deze uitkomst het gevolg kunnen zijn van de staat van ontwikkeling van deze landen. In westerse staten met een hoge mate van ontwikkeling zijn mensen gelukkig, maar ook de zelfmoordstatistieken worden beter bijgehouden dan in arme landen.

Maar zelfs in de Verenigde Staten, waar economische ontwikkeling redelijk evenredig is verdeeld, lopen geluk en zelfmoord hand in hand. Staten die aangeven erg gelukkig te zijn, hebben ook veel zelfmoordenaars.

Hoe komt dit? De onderzoekers denken dat plekken waar mensen over het algemeen erg gelukkig zijn, juist vreselijk zijn voor lijders aan een depressie. Al die gelukkige mensen op straat doen de ongelukkige medemens juist extra voelen hoe negatief ze zelf in het leven staan. Zelfmoord ligt dan voor de hand.

Bron.