Geloven is gezond


Heb je last van een chronische ziekte, doe dan regelmatig een schietgebedje. Tenminste als we wetenschappers van de Universiteit van Missouri (VS) moeten geloven. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat gelovigen of mensen die spiritueel georiënteerd zijn én kampen met een chronische ziekte, aangeven zich lichamelijk en geestelijk gezonder te voelen in vergelijking tot atheïsten en niet-gelovigen.

‘Onze bevindingen steunen de gedachte dat religie als buffer dient tegen de negatieve consequenties van chronische gezondheidsproblemen,’ zegt wetenschapper Stephanie Reid-Arndt.

Geloven is gezond voor lichaam en geest

De wetenschappers waren benieuwd of vrouwen en mannen evenveel steun ondervinden aan religieuze zaken, en welke aspecten aan het geloof voor de meeste steun zorgen. Om dit te onderzoeken moesten proefpersonen met chronische gezondheidsproblemen, zoals hersenbeschadigingen, beroertes en kanker diverse vragenlijsten invullen over religie, spiritualiteit en hun gezondheid.

Terwijl altijd werd aangenomen dat vrouwen spiritueler zijn dan mannen, bleken evenveel chronisch zieke vrouwen als mannen hun toevlucht te zoeken tot het geloof. Alleen bleken vrouwen meer baat te hebben bij het ervaren van dagelijkse spirituele ervaringen en een gevoel van vergevingsgezindheid (belangrijk onderdeel van religie en spiritualiteit), terwijl mannen juist meer baat bleken te hebben bij steun van een kerkgemeente of spiritueel figuur.

Ook al heeft het geloof al eeuwenlang een moeizame verhouding met de wetenschap. Wetenschappers kunnen er niet omheen dat bepaalde aspecten van religie (tenminste voor de mensen die erin geloven) voor psychologische steun kunnen zorgen.

Bron: Journal of Religion. Foto: Littlebobek, Dreamstime