‘Geloof’ houdt relatie goed


‘Je kan mensen niet veranderen’, dat lees je altijd in damesbladen. Mannen die altijd sokken laten slingeren en nooit het dopje op de tandpasta doen of immer zeurende vrouwen zullen dit gedrag niet snel veranderen. Toch raden wetenschappers van de Northwestern University aan te geloven dat je partner kan veranderen, hierdoor ben je namelijk gelukkiger in je relatie.

Foto: Flickr.com/Shanissinha_

“We waarderen het niet genoeg wanneer een partner probeert te veranderen, omdat we niet genoeg vertrouwen hebben in dat proces”, vertelt wetenschapper Chin ming Hu. Wanneer we meer vertrouwen in elkaar zouden hebben, genieten we meer van elkaar.

Voor Hu’s promotieonderzoek werden koppels gescheiden en gevraagd om in te schatten hoe hard zijn/haar partner werkte aan bijvoorbeeld ‘geduld’, ‘begrip’ en ‘goed luisteren’. Drie maanden later werd de koppels hetzelfde gevraagd en moesten ze ook verschillende onderdelen van hun relatie een cijfer geven. En wat bleek: wanneer partners geloofden dat hun lief kon veranderen, waren de kansen hierop groter en waren ze gelukkiger met elkaar.

Senior onderzoeker en psycholoog Daniel Molden legt uit: “Wanneer je gelooft dat je partner kan veranderen, heb je de sleutel tot een gelukkige relatie in handen. Geef hem of haar krediet voor de inspanningen die worden gemaakt en probeer zo min mogelijk kritiek te geven wanneer het even wat minder goed gaat.

Follow Faqtman on Twitter