Geloof helpt tegen depressies


Depressieve mensen die in God geloven, reageren beter op hun behandeling dan goddelozen, dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. De knappe koppen onderzochten het verband tussen geloof en genezing en ontdekten dat er een duidelijk verband is: des te sterker het geloof, des te groter het effect van de behandeling.

De wetenschappers volgden 159 patiënten met een psychische aandoening een jaar lang. Ze vroegen aan het begin van de behandeling hoe religieus ze zichzelf vonden op een schaal van 1 tot 5 en wat hun verwachting van de behandeling was. Na afloop van het jaar werd de vooruitgang geëvalueerd met hun artsen.

In het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Affective Disorders legt Dr. David Rosmarin uit dat religieuze mensen meer tevreden zijn. Hun geloof zorg ervoor dat ze minder depressieve gevoelens hebben en zichzelf minder snel kwaad doen. Het maakt daarvoor niet uit welke god ze aanbidden.

Als je ziek bent, heeft het dus zin om religieus te worden. Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat bidden veel voordelen heeft voor mensen die in het ziekenhuis liggen. Ze hadden minder pijnstillers nodig en ook minder last van complicaties, daarbij kwam ook nog eens dat ze het ziekenhuis eerder mochten verlaten dan ongelovigen.

Foto: Flickr.com/Patentboy