Geldwolf ongelukkig in de liefde


Materialisten gaan eerder uit elkaar dan mensen die bezit minder belangrijk vinden, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wie veel waarde hecht aan geld en bezittingen is vaak minder gelukkig in de liefde. Stellen die materialistisch zijn ingesteld hebben weliswaar vaak meer te besteden, maar ze maken ook vaker ruzie over geld, zeggen onderzoekers van de Brigham Young University in Utah (VS). Volgens de onderzoekers hebben huwelijken waarbij beide partners geld erg belangrijk vinden, 10 tot 15 procent minder kans van slagen dan huwelijken tussen mensen die minder waarde hechten aan bezit. Hoewel alleen getrouwde partners zijn onderzocht, verwachten de onderzoekers dat hetzelfde geldt voor samenwonende stellen.

'Maar ik wil helemaal geen beurshandelaar worden...'

Zelfs als de partners niet uit elkaar gaan, is de relatie tussen materialisten relatief slechter. Op bijna alle indicatoren van relatie-kwaliteit (zoals tevredenheid, communicatie, stabiliteit) scoren de materialisten lager. De onderzoekers kunnen niet precies verklaren hoe dat komt, maar ze hebben er wel ideeën over. Ze denken dat materialistisch ingestelde mensen meer tijd besteden aan geld verdienen en minder aan hun relatie.

Ook zou het kunnen zijn dat ze makkelijker teveel geld uitgeven en in de schulden raken, wat weer stress en ruzie kan veroorzaken. Eerdere studies hebben laten zien dat mensen die erg hechten aan geld en bezittingen vaker angstig, onzeker en depressief zijn. Ook vinden ze het moeilijker om een balans te vinden tussen werk en privé.

Opmerkelijk is dat stellen waarbij één partner wel materialistisch is ingesteld en de ander niet, het beter doen dan stellen waarbij beiden erg op bezit gesteld zijn.

Follow Faqtman on Twitter