Geld zorgt voor betere cijfers


Scholieren die harde cash krijgen voor goede cijfers worden grote studiebollen. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment.

Vooral scholen in arme buurten profiteren van het Sparks programma. Dat betaalt kinderen tot 500 dollar voor goede cijfers in tien vakken. Gemiddeld gingen kinderen die meededen met Sparks er 40 procent op vooruit.

Door keiharde cash te betalen voor een zeven, acht of negen wist Sparks te zorgen dat arme scholen ineens meedoen in de top van de school-rankings. Op een school in Harlem scoorde maar liefst 80 procent van de kinderen beter dan het gemiddelde in de staat New York. Het is daarmee ineens een topschool geworden.

Goedkoop is het programma niet. Afgelopen jaar betaalde Sparks 1,25 miljoen dollar uit. Het geld komt uit private fondsen, van mensen en instellingen die zich inzetten voor onderwijsverbetering. Critici zeggen dat kinderen op deze manier corrupt worden gemaakt. Maar volgens de Harvard professor die het programma heeft bedacht, is het alternatief dat kinderen uit slechte buurten arm én onderontwikkeld blijven.

Gevraagd naar wat ze met het geld doen, antwoorden veel kinderen dat ze er schriften en boeken van kopen.