Geld maakt wél gelukkig


Veel Nederlanders dromen over het hebben van veel geld. Een op de twee fantaseert vaak over geld en wat je er allemaal mee kan doen.

Bijna de helft van de Nederlanders (42 procent) vindt dat geld gelukkig maakt. Hoe meer geld ze hebben, hoe beter ze zich voelen (40 procent). Dat blijkt uit onderzoek onder 834 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van ASR Verzekeringen.

Dat Nederlanders bezig zijn met hun financiële toekomst, blijkt ook uit hun spaargedrag. Meer dan driekwart van de Nederlanders (77 procent) heeft financieel kapitaal opgebouwd. Ze zetten gemiddeld 195 euro per maand opzij. Meer dan een op de tien (14 procent) spaart zelfs 500 euro of meer.

Geld moet rollen.
Geld moet rollen.

De meeste Nederlanders zijn zich bewust van hun uitgavenpatroon en hebben genoeg financiële reserves. Zo gaat 60 procent zuinig met geld om. Bijna de helft heeft genoeg geld achter de hand om vier maanden de hypotheek te betalen, wanneer het inkomen wegvalt. Ook heeft de meerderheid (67 procent) voldoende reserves om een nieuwe wasmachine aan te schaffen.

Bijna een op de vijf Nederlanders (18 procent) leidt liever nu een luxe leven, in plaats van financiële zekerheid voor later. Slechts 3 procent zegt wel eens een te grote uitgave te hebben gedaan om iemand anders jaloers te maken. Echter, 33 procent kent iemand die dit wel eens heeft gedaan. Dus helemaal eerlijk zijn we niet als de meneer van het onderzoeksbureau langskomt met vragen over de financiën.