Geld maakt wél gelukkig


betaalpas

Het is een dooddoener van jewelste: ‘geld maakt niet gelukkig’. Maar volgens Britse wetenschappers hoeft dit oud-Hollandse spreekwoord helemaal niet waar te zijn. Geld kan wel blij maken, vooral als je het uitgeeft. Alleen moet je het dan wel aan de juiste dingen spenderen.

Psychologen van de universiteit in Oxford analyseerden 77.000 banktransacties. Daarna keken ze naar de persoonlijkheidskenmerken van de mensen die dat geld hadden uitgegeven en hoe ze zich voelden na de aankoop.

Daarbij ontdekten ze dat de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken van mensen een grote rol spelen bij het geluksgevoel na een aankoop. Mensen die zeer extravert zijn, geven hun geld het prettigste uit aan vermaak en reizen. Emotioneel stabiele mensen worden gelukkig van de portemonnee trekken voor hun huisdieren of voor een goed doel. Autonome mensen geven met een glimlach op hun gezicht hun geld aan de kapper of de schoonheidsspecialist.

Ordelijke mensen krijgen een groter geluksgevoel door het betalen van hun verzekering en de sportschool. Neuroten gokken graag en – opmerkelijk – vinden het fijn om verkeersboetes te betalen.

Niet alleen worden mensen gelukkiger van hun favoriete factuur, ze geven ook meer geld uit aan dingen waar zij blij van worden. Extroverte mensen betalen bijvoorbeeld per jaar zes tientjes meer in de kroeg dan introverte figuren.

Volgens de onderzoekers laten we met onze aankopen zien wie we zijn. Voor ons geluksgevoel zijn de juiste aankopen net zo belangrijk als de juiste baan en de juiste partner, schrijven ze in het vakblad Psychological Science.