Geld maakt lomp en bot


Dat rijke mensen zich weinig voor anderen interesseren, was al uit eerder onderzoek bekend. Maar nu blijkt dat ze ook nog de boel belazeren, liegen en geen manieren hebben.

Het lijkt op het lijstje met vooroordelen van een gemiddelde SP-stemmer. Maar nee, rijke mensen zijn door de bank genomen echt niet de leukste figuren om mee om te gaan, ontdekte psycholoog Paul Piff van de universiteit van Californië. Hij voerde zeven experimenten uit om te zien hoe mensen met een goed gevulde beurs verschillen van modale medemensen.

Sommige van die experimenten zijn bijna lachwekkend eenvoudig, zoals bij een zebrapad zitten en kijken of dure auto’s vaker doorrijden bij voetgangers dan oude barrels. Het antwoord: ja, als je een auto van een ton ziet aankomen, blijf dan nog maar even staan.

Andere proefnemingen van Piff waren ingenieuzer. Zoals een spelletje dobbelen op de computer. Proefpersonen werd gevraagd zelf de score van de dobbelstenen bij elkaar op te tellen en door te geven. Een hoge score betekende dat de dobbelaar een kleine geldprijs kon krijgen. De computer hield de score echter wel degelijk bij, zodat de onderzoeker kon nagaan of zijn proefpersonen eerlijk waren bij het opgeven van hun score. Je raadt het al, rijke mensen waren creatief als het ging om naar boven afronden.

Maar het mooiste experiment was toch wel een snoeppot waaruit mensen een paar snoepjes voor eigen consumptie mochten pakken. De bovenmodalen namen de meeste snoepjes, ook al was ze verteld dat de rest van de snoepjes naar een schoolklas toe zou gaan.

Piff denkt dat egoïsme bij rijkdom hoort. Hoe verder je van het gewone volk komt te staan, hoe minder je hebt met principes als eerlijkheid en alles delen. Hij wil verder gaan onderzoeken of het mogelijk is rijken via cursussen weer eerlijker te maken. Succes.

Het hele onderzoek staat deze maand in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Follow Faqtman on Twitter