Geld maakt gelukkig, als je vrijheid koopt

Laat je gras maaien


geld

Je hebt een drukke week achter de rug, met veel werk, kinderen die naar sporttoernooien moeten en sociale verplichtingen. En dan wachten ook nog een paar klusjes, als de was doen, het gras maaien en een trip naar de garage voor een nieuwe band.

Mensen die anderen betalen om die klussen te doen, zijn gelukkiger, ontdekte Harvard Business School in de Verenigde Staten. Onderzoekers van deze hogeschool ondervroegen 6271 personen in de VS, Nederland, Canada en Denemarken. Hun conclusie is dat geld gelukkig maakt, als je het maar gebruikt om vrijheid te kopen.

Rijk hoef je daar niet voor te zijn, ook mensen met middeninkomens voelen opluchting als ze een bepaalde taak uit kunnen besteden. Al is het dan dat de buurjongen voor een tientje het gras maait. Het scheelt weer tijd en ruimte in het hoofd. Want al die klusjes zitten vooral tussen de oren. Geld besteden aan het vrijmaken van tijd is zelfs meer bevredigend dan geld uitgeven aan spullen, zelfs als we die graag willen hebben.

Toch doen we het weinig. Mensen die onverwacht geld krijgen, spenderen dat niet aan tijdbesparende zaken, blijkt uit het onderzoek. Daarin kregen mensen 40 dollar met de opdracht het ergens aan uit te geven. Slechts 2 procent koopt daarmee tijd. Zelfs miljonairs die meededen aan het onderzoek blijken vrijwel nooit geld uit te geven aan gemak.

Waar die discrepantie vandaan komt, kunnen de onderzoekers niet goed verklaren. Misschien raken we het gevoel kwijt heer en meester te zijn over onze eigen tijd als we klusjes uitbesteden. Je maait zelf het gras wel, als het jou uitkomt. Niet wanneer de buurjongen tijd heeft.

(Pnas)