Geld maakt gelukkig (als je maar meer hebt dan de buurman)


Geld maakt niet gelukkig, zo luidt het spreekwoord. Klopt, blijkt uit onderzoek, tenzij je rijker bent dan de buren.

Economische groei is fijn. Iedereen vindt het leuk om ineens meer geld te hebben dan het jaar er voor. Mensen gaan van hun extra centjes nieuwe spullen kopen en zijn daar kortstondig blij mee.

Toch is een groeiende rijkdom op de lange duur geen oorzaak van grote geluksgevoelens, blijkt uit groot internationaal onderzoek.

In opkomende economieën als Korea en Brazilië vinden mensen hun nieuw verworven rijkdom binnen korte tijd heel gewoon en komen de financiële zorgen die ze altijd al hadden terug.

Rijkdom brengt een hoop dingen onder handbereik die je anders niet zou kunnen krijgen. Maar echt gelukkiger wordt je er niet door. Foto: © Scott Griessel | Dreamstime.com.
In China en Chili – twee zeer snel groeiende landen – neemt de tevredenheid over het leven onder de bevolking zelfs ietsje af.

Er is één grote uitzondering: als je relatief rijker wordt dan de mensen om je heen. Dan is geld ineens een grote geluksfactor. Rijke mensen zijn in alle opkomende landen duidelijk gelukkiger dan de middenklassers.

Het onderzoek, gepubliceerd in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, weerspreekt een ander recent onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen die minder dan 50.000 euro per jaar verdienen, steeds gelukkiger worden als ze loonsverhoging krijgen. Boven dat bedrag neemt het geluk niet meer toe.

Follow Faqtman on Twitter