Je wordt een betere ouder als ze je geld betalen


Worden mensen betere ouders als je ze betaalt? In een arme wijk van Chicago gaan ze dat onderzoeken.

Armoede is een besmettelijke ziekte, weten economen en sociologen al een paar jaar. Arme ouders krijgen arme kinderen die weer arme kleinkinderen verwekken. Armoede leidt tot slechte prestaties op school, geen geld voor een vervolgopleiding en dus nog meer armoede.

In de VS zijn al een tijdje experimenten aan de gang om die oneindige cirkel te doorbreken.

Het experiment wordt gesteund door een voormalige inwoner van Chicago: Barack Obama.
Zo krijgen op bepaalde scholen in New York arme kinderen geld voor goede cijfers. Dat werkt, de kinderen gaan er zo hard door studeren dat ze tot de beste leerlingen van de stad horen.

In Chicago is een ander experiment onderweg. Daar betalen economen van de University of Chicago ouders tot 7000 dollar per jaar om cursussen te volgen om betere pappa’s en mama’s te worden. Iedere twee weken is er een dag les, waar ouders beter leren omgaan met hun 3 tot 7-jarige kinderen. Kinderen gaan tijdens de cursus in een crèche, waar ze worden klaargestoomd voor de lagere school.

Over twee jaar wordt er gekeken naar de invloed van de cursussen en de flinke financiële injectie die de ouders krijgen. Er is ook een controlegroep die geen cursus krijgt, om te zien of het werkelijk verschil maakt. De eerste resultaten zijn net binnen en daaruit blijkt dat de ouders die op cursus gaan het veel beter doen. Het experiment is uiteraard duur. Gelukkig heeft een van de rijkste Amerikanen net 10 miljoen dollar geschonken om de hele boel te financieren.