Geld belangrijker dan gezondheid


We roepen we dat onze gezondheid boven alles gaat, maar als het erop aankomt kiezen we voor onze portemonnee.

Mensen hebben momenteel meer zorgen over hun financiële situatie dan over hun lichamelijke gesteldheid, blijkt uit Brits onderzoek. Opiniebureau Opinium Research vroeg ruim 2300 Britten waar ze zich zorgen over maken als ze denken aan het komende halfjaar. Bijna een derde blijkt vooral in te zitten over zijn financiële situatie. Nog geen kwart van de mensen maakt zich druk over zijn eigen gezondheid of die van familieleden.

Een halfjaar geleden was de situatie nog heel anders. Toen waren verreweg de meeste Britten nog bezig met hun gezondheid, en kwam geld op de tweede plaats. Groot-Brittannië heeft net als de rest van Europa last van de economische crisis. Deze week bleek dat ook Nederlanders zich grote zorgen maken over de crisis.

De zorgen die de ondervraagden hebben, zijn dan ook voornamelijk gerelateerd aan de stand van de economie. Mensen zijn bang dat hun levensstandaard daalt, ze hun baan kwijtraken en geen nieuwe vinden, of dat de overheid nog verder gaat bezuinigen. Ook de door economen veel genoemde ‘double dip’ (een recessie die snel volgt op een eerdere recessie) doet de schrik om het hart slaan.

Mensen die zich druk maken over hun persoonlijke financiële situatie zijn vooral bang om de eindjes niet meer aan elkaar te kunnen knopen of verder in de schulden te raken. Verder zijn ze bezorgd dat vrienden of familieleden geldproblemen krijgen.

Follow Faqtman on Twitter