Gelazer onder genetici


Beringstraat

Er is ruzie onder genetici. De aanleiding? Twee onderzoeken naar hetzelfde onderwerp met andere uitkomsten. De vraag waar het allemaal om draait is hoe het Amerikaanse continent is bevolkt voor de Europeanen kwamen. Is dat in één keer gegaan? Of waren er meerdere migratiestromen?

In de ene hoek staat een team van onder andere de Zwitserse universiteit van Zürich. Zij opteren voor de ene, grote stroom migranten. Die zouden tijdens een ijstijd de tijdelijk bevroren Beringstraat (foto) zijn overgestoken, de zee tussen Siberië en Alaska. Ze hebben duizenden oorspronkelijke inwoners van Zuid-Amerika bloed afgenomen en vonden een verrassend heterogeen genetisch patroon. Dat zou op één stroom duiden. Ze publiceerden in het gerenommeerde vakblad Science.

In de andere hoek staan erfgoedspecialisten van de Amerikaanse Harvard universiteit. Zij schreven in het al even gerenommeerde vakblad Nature dat er meerdere stromen moeten zijn geweest. Zij vonden ook een heterogeen genetisch patroon, maar in de jungle van Zuid-Amerika vonden ze indianen met DNA dat lijkt op dat van de aboriginals in Australië. Voorvaderen van deze mensen zijn misschien per boot naar Amerika gegaan. Dat betekent meerdere migratiestromen.

Wie heeft gelijk? Dat mag de wetenschappelijke gemeenschap beslissen. Beide artikelen werden – heel uitzonderlijk – op exact hetzelfde tijdstip online gezet. Beide kampen hebben al commentaar gegeven op elkaars werk. Vanuit Zürich is het bericht gekomen dat tussen de mensen die de Beringstraat overstaken wellicht Aziaten hebben gezeten met aboriginal-DNA. Dat zou dit erfgoed in Zuid-Amerika verklaren.