Gekookte muizen en andere ongein:IgNobels


De IgNobel prijzen zijn weer uitgereikt, de beloning voor onderzoek ‘waar je eerst om moet lachen en dan moet nadenken’. De jaarlijkse uitreiking op Harvard University (Boston, VS) is altijd een dol en traditierijk gebeuren, waarbij echte Nobelprijswinnaars de laureaten van de Ig’s de prijzen geven. Zoals altijd worden de winnaars bestookt met papieren vliegtuigjes en zorgt een achtjarig meisje dat de speeches nooit langer dan een minuut duren.

de prijswinnaars dit jaar:

Een team uit Japan en China, dat ontdekte dat muizen die een harttransplantatie hebben ondergaan sneller genezen als ze naar opera luisteren.

Een team uit Europa (waaronder Nederland), voor onderzoek dat mensen die dronken zijn, zichzelf als aantrekkelijker beoordelen dan mensen die nuchter zijn.

Zweedse onderzoekers, vanwege hun ontdekking dat mestkevers navigeren op de sterrenlucht en dus verdwalen als je ze naar een ander deel van de wereld transporteert.

Een Amerikaanse man, die een systeem ontwierp om vliegtuigkapers te vangen, knevelen om ze vervolgens aan een parachute naar beneden te laten zeilen (prijs voor ingenieurs).

Een groep natuurkundigen uit Italië, vanwege de ontdekking dat extreem dunne mensen op de maan op water zouden kunnen lopen.

Archeologen uit Canada, omdat ze een muis kookten en heel doorslikten, waarna ze hun uitwerpselen de dagen daarna in de gaten hielden. Dit om te ontdekken hoe mensen vroeger muizen verteerden.

Bert Tolkamp (universiteit van Edinburgh) om zijn baanbrekende ontdekking dat hoe langer een koe ligt, hoe waarschijnlijker het is dat zij opstaat. En vanwege zijn tweede ontdekking dat het onmogelijk is om te voorspellen wanneer een koe gaat liggen.

Alle winnaars werden gefeliciteerd door het organiserend comité. Alle mensen die niet hebben gewonnen werden traditioneel nog veel hartelijker gefeliciteerd dat ze de dans ontsprongen waren.