Gekloond schaap is terug


Is er leven na de dood? Wel voor het schaap Dolly, dat zeven jaar na haar overlijden in viervoud terug is.

De kranten haalden in 1996 hun chocoladeletters uit de kast om de komst van Dolly aan te kondigen, het eerste zoogdier dat door klonen tot stand was gekomen. We stonden aan de vooravond van het kloontijdperk, zo dachten veel mensen.

De oorspronkelijke Dolly, tegenwoordig opgezet in een Schots museum.
Dolly leefde op het Roslin veterinaire instituut in Schotland, waar ze uitgebreid werd bestudeerd. Ze kreeg zelfs nageslacht via de ‘natuurlijke’ weg. Toch was het schaap zwak en vaak ziek. In 2003 werd Dolly afgemaakt vanwege een longziekte.

Maar ze is terug, en hoe. Het Roslin instituut had nog genetisch materiaal uit 1996 over en heeft er vier nieuwe klonen van gemaakt, de Dollies. Die zijn genetisch identiek aan hun ‘moeder’ Dolly en aan het schaap waarvan cellen zijn gebruikt om Dolly te maken.

De Dollies, sprekend hun 'moeder', maar hopelijk sterker.

De Dollies zijn het bewijs dat de techniek om te klonen flink is verbeterd. Waren voor de productie van Dolly nog 277 pogingen nodig, de vier nieuwe schapen werden in vijf pogingen gemaakt. Waar de onderzoekers vooral benieuwd naar zijn is of deze schapen gezonder zijn dan hun voorganger.

De milieubeweging heeft al laten weten ook dit nieuwe experiment af te keuren omdat het dieronwaardig is.

Follow Faqtman on Twitter