Gekleurde chips laten je minder eten


Een van de onderzoekers met de truc om minder te eten: gekleurde chipjes tussen de gewone snacks. Foto: Robyn Wishna/Cornell Food and Brand Lab.

Fabrikanten van snacks zijn gemeen. Zij weten dat wij weten dat snacks slecht voor ons zijn. Dus worden chips vaak voorzien van een coating die je een kortstondige smaak ‘high’ geeft. Je wilt dat gelukzalige gevoel natuurlijk behouden, dus neem je snel nog een chipje als de smaak binnen enkele seconden van je tong verdwijnt. En dan nog één en nog één. Voor je het weet is de zak met chips leeg en blijf je achter met een schuldgevoel.

Toch sta je niet machteloos. Amerikaans onderzoek toont aan dat het makkelijk is om minder te eten. Stop simpelweg zo nu en dan een gekleurd chipje in de stapel die je eet.

Onderzoekers van de University of Pennsylvania en Cornell University gaven studenten een flinke stapel chips van Lays, van het type dat je in een langwerpige bus koopt. De opdracht was simpel: eet zoveel je wilt. Een deel van de studenten kreeg de gewone verpakking, een deel kreeg een bus met om de vijf tot veertien chipjes een rood gekleurd exemplaar er tussen.

De studenten die zo nu en dan een gekleurd chipje in hun stapel vonden, aten de helft minder chips. Sterker nog, ze wisten veel beter hoeveel chips ze hadden geconsumeerd. De gekleurde chipjes na iedere zoveel exemplaren hielp ze hun consumptie bij te houden.

Hoe komt dit? Dat weten de onderzoekers nog niet precies. Er was al bekend dat mensen uit een grotere zak chips meer eten dan uit een klein zakje. Schijnbaar zijn we gevoelig voor visuele aanwijzingen als het om snacks gaat. Meer onderzoek is nodig om uit te zoeken hoe dat precies werkt.

Het onderzoek staat in het huidige nummer van Journal of Health Psychology.

Follow Faqtman on Twitter