Gejatte laptop reist 3000 kilometer


De meeste laptops en smartphones die worden gestolen, reizen niet verder dan een paar kilometer, blijkt uit onderzoek. De gejatte iPhone van een van onze redacteuren ligt bijvoorbeeld meestal in een huis een paar straten van haar eigen woning, maar de Utrechtse politie weigert de dief te arresteren – waarvoor dank, stelletje helden.

Dankzij tracking software kun je tegenwoordig goed achterhalen waar je spullen zijn, zolang er maar een GPS ontvanger in zit. De Britse animator Dom Del Torto gebruikte die software nadat afgelopen februari zijn Macbook Pro werd gestolen. Maar dit keer reisde het gestolen goed ietsje verder dan een paar kilometer. De laptop kwam uiteindelijk in Iran terecht, 3000 kilometer van Londen.

Del Torto maakte met de camera op de laptop van afstand opnames van de nieuwe eigenaren en plaatste die op een Tumblr account genaamd Dom’s laptop is in Iran. De populariteit van die site explodeerde en de vele bezoekers boden aan om de nieuwe eigenaren op te sporen om ze een lesje te leren. De site werd zó populair dat zelfs de Iraniërs die in bezit waren van de laptop de foto’s ontdekten.

Ze namen contact op met Del Torto om te vertellen dat ze niet wisten dat de laptop was gestolen. Sinds hun foto’s op internet verschenen, worden ze lastig gevallen door allerlei onbekenden. Del Torto is zo geschrokken dat hij de foto’s van zijn Tumblr account heeft weggehaald. Als goedmakertje heeft hij de Iraanse familie aangeboden dat zijn de laptop mogen houden.