Geiten mekkeren met accent


Limburger, Hagenees, Groninger of Fries, aan het accent kan je vaak horen waar iemand vandaan komt. Dat schijnt niet alleen bij mensen zo te zijn, aan het gemekker van Britse dwerggeitjes kunnen wetenschappers afleiden waar ze wonen.

Foto: Flickr.com/littlefishyjes

Onderzoekers van de Queen Mary universiteit in Londen ontdekten dat geiten regionale accenten hebben. Met een verborgen microfoon maakten ze geluidsopnames van het gemekker van babygeitjes. In de eerste weken waren ze bij hun moeder en kopieerden ze haar geluid. Naar mate ze ouder werden, trokken ze meer met leeftijdsgenoten op en pasten ze hun gemekker aan aan dat van hun vriendjes.

De onderzoekers namen op verschillende geitenboerderijen geluid op en ontdekte dat verschillen in accenten groter werden naar mate de boerderijen verder uit elkaar lagen. Dr. McElligot legt uit: “Geiten kennen maar een paar verschillende manieren van mekkeren. Toch hebben we variaties gevonden, hieruit blijkt dat ze slimmer zijn dan we dachten.

Geiten zijn niet de enige dieren die een accent hebben, eerder werd dat al ontdekt bij vogels, walvissen, dolfijnen, vleermuizen en olifanten. Het zou trouwens beter zijn voor die dieren dat ze hun accent af leren, want dan worden ze waarschijnlijk – net als mensen – meer geloofwaardig gevonden.

Bron: Animal Behaviour

Follow Faqtman on Twitter