Geheugenchipje in je brein


Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd ratten extra geheugen te geven op een chip. Volgende halte: hetzelfde bij mensen.

‘Ik bedoel die ene acteur, met dat donkere haar, die speelde in die film die in de toekomst speelt. Kom, hoe heet ‘ie nou.’ We hebben allemaal wel eens dat we niet op een naam, datum of plaats kunnen komen. Ons geheugen is notoir onbetrouwbaar, er verdwijnen soms dingen uit.

Des te sensationeler is nieuws uit Amerika: over een tijdje koop je gewoon een geheugenkaartje waarmee je alle informatie die je per sé wilt houden op kunt slaan.

Biomedische ingenieurs van de University of Southern California hebben bij ratten met succes herinneringen opgeslagen op een chip. Ze wisten hersensignalen op te vangen die onderweg waren van het korte-termijngeheugen naar het lange-termijngeheugen. De chip werkte als een perfect geheugen, waarop bepaalde vaardigheden van de ratten werden opgeslagen voor later gebruik.

De volgende stap is om het experiment te herhalen bij apen. Als het bij deze dieren ook lukt herinneringen kunstmatig op te slaan, dan zijn mensen aan de beurt. Het team van USC denkt dat hun vinding vooral van belang kan zijn om mensen met Alzheimer en andere neurologische aandoeningen te helpen. Maar het is niet zo moeilijk om nog een paar doelgroepen te bedenken: studenten, journalisten, politiemensen en uiteraard quizdeelnemers.

Bron.