Geheugen is snel (en te wissen)


geheugenverlies

Herinneringen zijn veel sneller dan gedacht. Voorheen was de theorie dat de hersenen ongeveer een halve seconde nodig hebben om te zoeken naar een vroegere gebeurtenis. Mis, onderzoekers ontdekten dat de herinneringsgebieden van de hersenen al actief zijn binnen 100 tot 200 milliseconden.

Neurowetenschappers van de universiteiten in Konstanz (Duitsland) en Birmingham (Engeland) vroegen de deelnemers eerst bepaalde objecten zo nauwkeurig mogelijk te onthouden. Later moesten ze zich deze objecten herinneren. Terwijl dat gebeurde werd een elektro-encefalogram (EEG) gemaakt met een hoge tijdsresolutie. Die heeft de activiteit van afzonderlijke hersengebieden gemeten.

Herinneringen zitten in dezelfde gebieden die in eerste instantie actief zijn bij het opslaan van informatie, zo zagen de Brits-Duitse onderzoekers. Sterker nog, het maken en weer oproepen van herinneringen lijkt heel erg op elkaar, de ‘sensorische informatie wordt gereactiveerd’, zoals de onderzoekers het noemen in het vakblad Journal of Neuroscience.

Dat is ook de verklaring dat herinneren zo snel gaat, het ophalen van de informatie is voor de hersens relatief makkelijk. Tot nu toe werd gedacht dat de hersens in verschillende gebieden moesten zoeken om de herinnering samen te stellen, nu is duidelijk dat iedere herinnering zijn eigen plek heeft. Dat maakt het ook mogelijk om in de toekomst nare herinneringen te wissen, aldus de onderzoekers. Dat gegeven leverde in Hollywood al enkele films op, waaronder Eternal Sunshine of the Spotless Mind (foto).