Geheimzinnige ster op Google Maps


Google Maps is ondertussen al weer 8 jaar oud, maar nog steeds vinden mensen merkwaardige dingen op de satellietbeelden. Op internet wordt druk gespeculeerd over een pentagram dat is gevonden in een dunbevolkt deel van Kazachstan. Deze stervorm wordt in verband gebracht met duivelsaanbidding en andere mystieke gebruiken.

De ster ligt een kilometer of 20 van de stad Lisakovsk. Deze omgeving ligt vol met archeologische vindplaatsen, vandaar dat sommige mensen dachten dat het wel eens een heel oud symbool zou kunnen zijn. In meerdere culturen, zoals die van de Mesopotamiërs was het pentagram een belangrijk teken. Hebben mensen eeuwen geleden het 366 meter brede symbool gemaakt?

Speurwerk van lokale kranten geeft het antwoord. De ster is relatief nieuw, waarschijnlijk uit de jaren zeventig. Ook in de Sovjet Unie, waar Kazachstan toen toe behoorde, was het pentagram een belangrijk symbool. Het werd vaak in gebouwen en landschappen gebruikt. Niet vanwege duivelsaanbidding, maar om de ster van de Sovjet Unie voor te stellen.