Geheimzinnige stam verdwenen


Een onbekende indianenstam die in 2010 vanuit de lucht werd gefotografeerd, is ineens spoorloos verdwenen.

De beelden van de stam waren vorig jaar groot nieuws. Te zien was hoe indianen in rode lichaamsverf hun speren en pijlen richtten op een verkenningsvliegtuigje van de Braziliaanse luchtmacht. Het was waarschijnlijk de eerste keer dat ze een dergelijke machine zagen.

De beroemde foto van de nu verdwenen indianen.

De Braziliaanse regering bouwde een aantal wachtposten in de jungle om de stam af te schermen tegen de buitenwereld. Een van die wachtposten is nu vernietigd. Verkenners van het Departement voor Inheemse Zaken vlogen daarom recent nog een keer over de nederzetting. Die was totaal verlaten. Alle hutten stonden er nog, maar de indianen waren verdwenen.

Het gebied waar de stam woont. In deze omgeving leven nog 14 ongecontacteerde stammen.

De Braziliaanse overheid denkt dat drugssmokkelaars uit Peru de stam hebben verjaagd. Niet ver van het dorp troffen ze een moderne rugzak aan met een pijl er in. Ook zijn gewapende mannen gezien die twee dagen eerder de Peruviaans-Braziliaanse grens overstaken.

Er zijn nog steeds honderd stammen in de wereld die geen contact hebben met buitenstaanders. Veertig van die stammen leven in het Amazone oerwoud, de meeste in Brazilië. De overheid probeert de stammen te beschermen, maar geregeld krijgen ze het aan de stok met projectontwikkelaars, illegale boeren en smokkelaars.

Follow Faqtman on Twitter