Geheimzinnige Nascalijnen nog groter


De 'hond', een van de Nasca afbeeldingen. Foto: Colegota.

Ze waren er al aan het begin van onze jaartelling: de mysterieuze lijnen van Nasca. Ze blijken groter dan gedacht.

Al dik honderd jaar breken wetenschappers hun hoofd over de zogenoemde lijnen van Nasca. het zijn sporen in het woestijnzand die samen geometrische patronen en afbeeldingen vormen. Kilometers lang zijn sommige lijnen, kaarsrecht en met veel precisie gemaakt. Ook zijn er kunstmatige heuveltjes. Waarom? Door wie? Dat is nog onduidelijk.

Één ding is zeker, de lijnen van Nasca zijn nog groter dan gedacht. Een Japans team heeft de afgelopen jaren de provincie in Peru uiitgekamd en nog eens 134 lijnen en heuveltjes gevonden. Dat maakt het mysterie alleen maar groter.

De lijnen zijn gemaakt door de Nasca cultuur, een indianenvolk dat een bloeiperiode had van 100 tot 800. Zij maakten vanaf het begin van onze jaartelling de gigantische afbeeldingen van kolibries, leguanen, vissen en lama’s. Ook trokken ze de kilometers langs rechte lijnen in het zand. Volgens de meest gehoorde theorie om water te ‘lokken’ naar het droge gebied.

Hoe ze dat deden is nog steeds een raadsel. De lijnen werden pas in de jaren twintig ontdekt toen vliegtuigen boven het gebied gingen vliegen. Vanaf de grond zijn de lijnen bijna niet te zien. De Japanners, van de universiteit Yamagata, hopen binnen een paar jaar meer antwoorden te vinden.