Geheimzinnig boek in de handel


Voynich

In de catalogus van de beroemde bibliotheek van Yale universiteit in de Verenigde Staten staat het simpelweg beschreven als ‘Manuscript 408, onbekend boek’. Wie niet weet welk enorm mysterie achter dit indexnummer schuil gaat, bladert snel verder in de indrukwekkende boekenlijst. De Yale bibliotheek barst namelijk van de eeuwenoude bijbels, originele handschriften van Shakespeare en perkamenten van de oude Egyptenaren.

Maar het Voynich manuscript is een zeer geheimzinnig boek. Pagina na pagina ontvouwt zich een wonderlijke wereld. De bladzijden zijn geïllustreerd met kleurrijke afbeeldingen van mensen en planten. Rond de plaatjes kringelen in priegelig handschrift onbegrijpelijke zinnen. Zonder punten en komma’s, schijnbaar eindeloos. Juist de kriebelige teksten maken boek 408 zo bijzonder en mysterieus, niemand kan ze lezen.

Maar binnenkort komt daar misschien verandering in. Het Voynich manuscript wordt gereproduceerd. De Spaanse uitgeverij Siloe heeft toestemming van Yale gekregen om 898 exemplaren te maken. Die kosten rond de 8000 euro en zullen dus vooral door verzamelaars en bibliotheken worden gekocht. Er zijn al ongezien driehonderd exemplaren in bestelling.

De hoop is dat dankzij deze reproducties eindelijk iemand ontdekt hoe we de tekst moeten lezen. Is het wel taal, of probeerde de schrijver vooral moeilijk te doen om indruk te maken? Wat betekenen de plaatjes? Staat er een geheime boodschap in het boek? Met de nieuwe exemplaren komen we er misschien achter.