Geheimzinnig alfabet gevonden


Viminatium

We hadden al Olmec, Byblos, Elamite en Quipu. En daar komt nu Viminatium bij. Waar dit over gaat? Schriften die niemand kan lezen. In Servië zijn inscripties ontdekt in de oude stad Viminatium in een alfabet dat tot nu toe onbekend is. Het is voor het eerst dat in oostelijk Europa een dergelijk onbekend schrift is gevonden.

De vondst is bekend gemaakt door de Servische archeologische dienst SANU. Het gaat volgens dit instituut om een serie lamellen, dunne gouden en zilveren plaatjes waarop is geschreven in een serie letters die nog nooit eerder zijn gezien. Er is ook een inscriptie in Griekse letters gevonden, maar niet in de Griekse taal. Welke taal, is niet bekend. Wellicht kan die tekst dienen als ontcijfering van het onbekende alfabet.

De opgravingen in Viminatium zijn al in de negentiende eeuw begonnen. De stad was tussen de eerste en zesde eeuw een belangrijke grensstad van de Romeinse provincie Moesia en het hoofdkwartier van de Romeinse VII legioen. Ook hebben hier de veldslagen van Viminacium plaatsgevonden. Opmerkelijk genoeg zijn in de buurt ook resten van mammoets gevonden.

Het vermoeden bestaat, dat in de stad een vroeg-Christelijke sekte leefde, die voor de communicatie een eigen schrift ontwikkelde. Hoe dat schrift werkte, is verloren gegaan. De stad werd meerdere keren verwoest, onder andere door Atilla de Hun. In 599 namen de Avaren – een Turks nomadenvolk – de stad in en vernietigden deze. Daarna werd er niet meer opgebouwd. Veel informatie is toen verloren gegaan.

De twee lamellen zijn gevonden in een graf. Wellicht bevatten ze de namen van goden, of een deel van een evangelie. Ook kan het een soort magische taal zijn, de Romeinen kenden de Voces mysticae, onbekende woorden om demonen te verjagen, zo heeft een woordvoerder van SANU gezegd tegen de Servische krant Vecernje novosti. Maar er is meer studie nodig voor iets met zekerheid kan worden gezegd.

Sommige andere antieke alfabetten zijn nooit ontcijferd. Zelfs met supercomputers zijn de oeroude codes niet te kraken.