Geheimen wegen op mens


Een geheim voor iemand bewaren is echt zwaar. Niet in kilo’s op de weegschaal, maar je voelt je wel zwaarder. Bijna direct nadat iemand je deelgenoot maakt van zijn of haar geheim, lijken bergen hoger en moeilijker te beklimmen.

Foto: Flickr.com/val.pearl

Onderzoekers van onder andere de Tufts University in Massachusetts onderwierpen proefpersonen aan een test. Ze deelden een groep in tweeën en vertelden een groep onbelangrijke persoonlijke geheimpjes en de andere groep hele grote invloedrijke geheimen. Hierna werden deelnemers gevraagd in te schatten hoe stijl een heuvel was of hoe ver een object bij hen vandaan stond.

Mensen die net een groot en belangrijk geheim te horen kregen, schatten de heuvels steiler en de afstanden verder in dan de andere groep. Zelfs de mensen die een onbelangrijk geheim te horen kregen, hadden later meer moeite met kleine taken als boodschappen doen of de hond uitlaten.

De wetenschappers concluderen: “Als we een geheim groot vinden en het absoluut niet verder willen vertellen, beïnvloedt het onze manier van doen. Het geheim drukt letterlijk zwaar op onze schouders.” Dit verklaart gelijk waarom mensen geheimen vaak snel doorvertellen: gedeelde smart is ook in dit geval halve smart.

Let bij het doorvertellen van geheimen wel een beetje op wat je aan wie vertelt. Roddelen kan je reputatie namelijk schaden.

Follow Faqtman on Twitter