Geheime ruimte in concentratiekamp Buchenwald ontdekt


geheime ruimte Buchenwald

Tijdens archeologische opgravingen in het voormalige nazi-concentratiekamp Buchenwald hebben wetenschappers een geheime ruimte ontdekt. De holte, gelegen in een heuveltje, is met bakstenen gemetseld. Het is zo te zien een meter of 15 diep.

Dergelijke geheime ruimtes zijn in Buchenwald eerder ontdekt, hoofdzakelijk direct na de oorlog op aanwijzingen van gevangenen. Enkele daarvan bevatten waardevolle spullen. Hoofdzakelijk persoonlijke bezittingen die de nazi’s hadden gestolen van joodse slachtoffers van concentratiekamp Auschwitz. Ze dachten die waarschijnlijk na de oorlog op te komen halen.

Of er in deze holte ook spullen zitten, is nog onduidelijk. De archeologen van het Thüringer Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie proberen heel voorzichtig om de holte verder te openen, zonder dat deze instort. Dat is een kwestie van geduld. Het is ook mogelijk dat de holte diende als schuilkelder bij bombardementen. De Amerikanen hebben het concentratiekamp in 1944 gebombardeerd (foto onder).

Buchenwald bombardement

Sinds jaren doen archeologen onderzoek in de voormalige concentratiekampen. Daarbij vinden ze niet alleen geheime ruimtes van de nazi’s, maar ook spullen die gevangenen hebben begraven om te zorgen dat hun bewakers ze niet in handen zouden krijgen. Zo ontstaat een beter beeld van het leven in de vernietigingskampen en de methodes van het Duitse regime in de oorlog. En het herinnert een nieuwe generatie aan de gruwelen.