Geheime deur snel geopend


Begin volgend jaar zal een mysterie worden opgelost dat archeologen al sinds 1872 bezig houdt. In dat jaar ontdekte een Duitse onderzoeker in de grote piramide van Gizeh in Egypte drie smalle geheime gangen. Deze gangen zijn niet groot genoeg voor een mens maar zijn naar schatting wel 70 meter lang en lopen schuin omhoog. Aan het einde van die gangen zijn in 1992 ‘deuren’ ontdekt.

Egyptenaren voor de grote piramide van Gizeh. Foto: Faqt.nl.
Deze deuren hebben de archeologische gemeenschap sinds die tijd bezig gehouden. Ze zijn voorzien van bronzen ornamenten die als knop kunnen dienen. Maar wat zit er achter?

Die vraag leek in 2011 beantwoord te gaan worden. De Djedi expeditie wist met een een metalen ‘slang’ waarop een camera was gemonteerd onder één van de deuren door gekropen. Daar waren hiërogliefen te zien die met rode verf waren aangebracht. Maar net toen de expeditie verder wilde kijken, begon de grote volksopstand. Alles werd stil gezet.

De gangenstelsels in de piramide. Bij de pijl de geheime gang.
Djedi is nu weer opgestart. Het bedrijf dat de robot heeft gemaakt is teruggekeerd in Egypte. Ze wachten nu nog op toestemming van de autoriteiten om de piramide weer in te mogen. Expeditieleider heeft tegen internationale persbureaus gezegd dat ze waarschijnlijk in januari verder gaan met het onderzoek. Dan kunnen we eindelijk ook de laatste raadsels van deze enorme piramide ontrafelen.

Follow Faqtman on Twitter