Geheim wapen tegen jetlag: succes


vliegtuig

De vakantie komt er weer aan, de tijd dat sommigen van ons voor de lol jetlag oplopen. Hoe kun je dat proberen tegen te gaan?

Uit de categorie open deuren, een onderzoek van British Airways. De meeste mensen die aan boord van een vliegtuig goed slapen, reizen in business class. Ligt voor de hand, toch? Maar de Britten hebben een aap in hun mouw. Uit hun onderzoek blijkt dat dit over het algemeen de mensen zijn die op de grond ook altijd goed slapen. Juist omdat ze altijd goed slapen, zijn ze uitgerust en overdag succesvol, zodat ze carrière maken.

En omdat ze carrière maken, reizen ze weer business class. En omdat ze in business class goed slapen, maken ze goede deals op zakentrips in den vreemde en gaat hun carrière nog beter.

De cijfers liegen niet: 32 procent van alle algemeen directeuren krijgt genoeg slaap aan boord van een vliegtuig, tegen 14 procent van hun voetenveegjes, de managers. Chief Financial Officers zijn weer eens vlees noch vis met 17 procent. Vrouwen slapen meer dan mannen, omdat ze beter in staat zijn om omgevingsgeluiden buiten te sluiten. Leren slapen, of het nu op de grond is of in het vliegtuig, lijkt dus een makkelijke manier om vooruit te komen in het leven.

Goed slapen buiten de business class is vrijwel onmogelijk. Ongeveer een derde van alle mensen die voorin het toestel zit, krijgt genoeg rust, tegenover maar 1 procent van de mensen in economy. Toch moet je het wel proberen, tijdens een intercontinentale vlucht. Een paar uurtjes slapen tijdens de vlucht werkt al om jetlag te voorkomen. Huismiddeltjes kunnen daarbij helpen. De meest succesvolle slapers van het luchtruim gebruiken kruidenthee, balsem en alcohol om in te slapen.

Drink sowieso veel. Vochtinname is bijzonder belangrijk bij inslapen. Het geeft een voldaan gevoel als je genoeg hebt gedronken, waardoor je makkelijk inslaapt. Daarnaast is het goed om moe op reis te gaan, aldus de onderzoekers van BA. Hoe minder slaap je hebt gehad, hoe makkelijker je in slaap komt. Zorg bovendien voor een verduisterde omgeving. Je kunt je lichaam voor de gek houden dat het moet gaan slapen door te zorgen voor duisternis.