Geheim van de Maya-koning ontsluierd

Einde van een beschaving


Maya hanger

Het is rond het jaar 700. Het Maya-rijk in Midden-Amerika is ernstig in verval. De eens zo bloeiende beschaving is bezig met zijn laatste stuiptrekkingen, voor het in het niets zal verdwijnen. Koning Janaab’ Ohl K’inich probeert met ingewikkelde ceremonies het tij te keren, maar ondanks alle wierook die hij laat verbranden, is het te laat.

Het is in 2015 dat archeologen een kleinood van Janaab’ Ohl K’inich vinden in het plaatsje Nim Li Punit in zuidelijk Belize. Het gaat om een T-vormige hanger die de geschiedenis van de koninklijke familie beschrijft. Overduidelijk is het een belangrijk sieraad, de eerste geschiedschrijving in de vorm van een hanger die bekend is in de Maya-wereld. Het vertalen duurt lang, omdat het hiëroglyfenschrift van dit volk nog niet helemaal is ontcijferd.

Die vertaling is nu klaar en gepubliceerd in het vaktijdschrift Ancient Mesoamerica. Het meest opmerkelijke is dat het vertelt dat de koning woonde in de stad Caracol, diep in de jungle op de grens tussen Belize en Guatemala. Tegenwoordig is het al een rit van vijf uur om van daar naar Nim Li Punit te komen, maar in vroegere tijden was je daar dagen mee bezig, over bergruggen en door het oerwoud. Hoe komt de hanger dan in het kleine plaatsje vlak bij de kust terecht?

Het is alsof je de kroonjuwelen van Willem-Alexander aantreft in Delfzijl in plaats van Den Haag of Amsterdam. De rest van de tekst geeft aanwijzingen waarom. De hanger is in de vorm van een T, het Maya symbool ‘ik’, wat een naam is voor de god Huracan, de heerser over de wind. Deze zeer belangrijke godheid werd misschien aangeroepen door de koning om de ondergang van zijn rijk tegen te houden. Waar kun je dat beter doen dan aan de kust, waar de wind hard waait?

De archeologen van de University of California die de hanger bestuderen denken bovendien dat de koning wel eens op de vlucht kan zijn geweest. Rond 700 werden de grote Maya-steden in de rimboe onbewoonbaar omdat het water op was. Was de koning een klimaatvluchteling, op zoek naar regen? Dan was zijn hanger de laatste poging om de ondergang van zijn volk tegen te houden. Tevergeefs.