Geheim achter wc-gang ontrafeld


Het is geen pretje om ‘op springen’ te staan op het moment dat er geen wc in de buurt is. Wetenschappers van de Beth Israel Deaconess Medical Center en Harvard Medical School hebben nu uitgevogeld hoe dat gevoel ontstaat.

De binnenkant van de blaas is bedekt met een laagje cellen dat het epithelium heet. Naarmate de blaas voller wordt, strekken de epitheliumcellen uit en worden dunner. Dat triggert eiwitten genaamd integrins om een signaal naar de hersenen te sturen: je moet!

De onderzoekers kwamen daarachter door een aantal muizen genetisch zo te veranderen dat zij een lid van de integrin-familie misten. Die muizen bleken een normaal uitziende blaas te hebben, maar in tegenstelling tot hun normale soortgenoten bleef die blaas constant samentrekken. Oftewel, de muizen hadden geen goede controle over hun blaas.

Precies datzelfde is aan de hand met mensen met een overactieve blaas en incontinentie. De wetenschappers hopen dan ook dat het mechanisme met de integrins gebruikt kan worden als doelwit van nieuwe geneesmiddelen, zo schrijven ze in hun publicatie in de FASEB Journal.