Gegrom in de wildernis: Big Foot?


Sinds november worden in delen van de landelijke Amerikaanse staat Oregon vreemde geluiden gehoord. Er zijn hoge gillen bij, maar ook diep gegrom. Volgens lokale mensen maakt Big Foot dit lawaai, de Yeti-achtige mensaap die volgens indiaanse legendes in de bossen van de Amerikaanse westkust moet wonen.

Het verhaal van de geluiden is opgepakt door de lokale krant The Oregonian. Journalisten van deze krant ontdekten dat de geluiden worden geproduceerd in de buurt van het Umatilla Indianen Reservaat, een moerasachtig gebied in het oosten van Oregon. Ondertussen hebben 12 mensen de autoriteiten gebeld over de geluiden. Die hebben een onderzoek ingesteld naar de geluiden, maar houden het voorlopig op een poema in barensnood.

Om de vraag over het bestaan van Big Foot eindelijk te kunnen beantwoorden, heeft de Idaho State University vorig jaar besloten om een project te starten. Antropologen gaan een klein luchtscheepje bouwen om de bossen met een infrarood camera te kunnen scannen. Het enige probleem: het luchtschip kost 3 ton en de universiteit heeft nog geen dollar opgehaald voor het project.