Gefrusteerd? Je lach verraadt het


Herken jij de lach uit frustratie? Antwoord: de rechterfoto. (Foto's: Hoque e.a.)

Ooit weleens een uitgebreid online formulier ingevuld om er na het klikken op de verzendknop achter te komen dat alle informatie door een fout verdwenen is? Waarschijnlijk ging je er spontaan van glimlachen: een lach uit frustratie. En dat doen we vaker dan je denkt, zo blijkt uit onderzoek van het MIT, onder leiding van Ehsan Hoque.

De wetenschappers vroegen vrijwilligers om voor een camera frustratie of plezier uit te beelden. Daarna moesten zij net als hierboven een online formulier invullen, wat fout ging en dus frustratie uitlokte, of een video bekijken van een schattige baby, wat tot blijdschap moest leiden.

Bij het doen alsof ze gefrustreerd waren, bleek 90 procent van de proefpersonen niet te glimlachen. Dat was wel anders bij de frustrerende taak van het formulier: nu glimlachte 90 procent juist wél. Ook zagen de onderzoekers subtiele verschillen tussen de frustratielach en de vrolijke lach: de geforceerde lach komt snel op, maar verdwijnt ook weer snel, terwijl de echte lach langzaam ontstaat en langer standhield.

Deze verschillen gebruikten de wetenschappers om een computer te trainen op het herkennen van de twee manieren van glimlachen. En dat werkte: in 92 procent van de gevallen wist de computer een gefrustreerde lach van een vrolijke lach te onderscheiden.

Met de resultaten hoopt het MIT een computer te ontwikkelen die onze emotionele staat herkent en daarop reageert. Maar de kennis kan ook worden ingezet om bijvoorbeeld autistische mensen beter te trainen in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Nu leren zij dat een glimlach altijd blijdschap betekent, maar zo simpel is het dus niet.

Follow Faqtman on Twitter