Geen witte, wel schone Kerst


kerstboomverbranding

Vroeger, toen had je veel vaker een witte Kerst. Dat zeggen Oostenrijkse meteorologen op basis van historische weergegevens. Het omslagpunt ligt ergens in de jaren zeventig, toen Kerst net zo groen begon te worden als de bomen die we optuigen en sneeuw steeds vaker uit een spuitbus moest komen. De reden daarvoor is maar gedeeltelijk klimaatverandering; het zou ook komen door een schonere lucht.

Dat werkt zo: neerslag begint vaak als minieme waterdruppeltjes zich ergens aan kunnen hechten. Dat ‘ergens’ kunnen hele kleine zwevende zandkorreltjes zijn, maar ook roetdeeltjes en andere vervuiling in de lucht. Zodra genoeg druppeltjes zich hebben gehecht, wordt de inmiddels grote druppel rond de harde kern te zwaar om te blijven zweven en valt. Als het koud genoeg is, gebeurt dat als sneeuwvlok of hagel.

Omdat auto’s en fabrieken schoner zijn geworden, dwarrelen er veel minder roetdeeltjes door de lucht, waardoor zich vooral in de winter minder neerslag vormt. Dat effect wordt volgens de Zentralanstalt für Meteorologie in Wenen nog versterkt omdat roetdeeltjes de opwarming van de aarde afremmen. Ze houden ook zonlicht tegen en zorgen aan de grond en een paar honderd meter daarboven voor koelere temperaturen.

Wellicht kunnen we dezelfde omstandigheden opwekken door dit jaar flink veel kerstbomen te verbranden, zoals op de foto?