Geen terrorist neemt nog het vliegtuig


Luchthavens worden tegenwoordig zo goed bewaakt, dat terroristen nauwelijks nog vliegtuigen opblazen of laten neerstorten. In plaats daarvan richten ze zich op treinen, metro’s en andere doelen, zoals redacties. Tot die conclusie komt Arnold Barnett, management professor aan het gerenommeerde MIT in de Verenigde Staten.

Nair Barnett vergeleek het aantal doden door terrorisme tussen de jaren 1982 en 2011. Van 1982 tot 1991 stierven 1327 luchtreizigers door terroristen. Geen enkele treinpassagier kwam in die periode om door een aanslag. Tussen 2002 en 2011 kwamen 203 mensen om door terrorisme in de lucht, tegen 804 passagiers in treinen en metro’s. Volgens Barnett komt dat door de strenge veiligheidsmaatregelen die zijn genomen na 11 september 2001.

Barnett ontdekte ook dat het überhaupt gevaarlijker is om met de trein te gaan dan met het vliegtuig, de gemiddelde treinreiziger loopt een twee keer zo grote kans om te sterven als een frequente luchtreiziger. En àls je sterf in de trein, dan is het in 88 procent van de gevallen door terrorisme.

Omdat de dreiging door terrorisme niet is afgenomen, stelt Barnett voor om strijd tegen terrorisme niet te laten verslappen. Dat betekent vooral vroegtijdig plannen verhinderen.