Geen pijn, geen stank


Iets ruiken en je stoten zijn voor het lichaam bijna hetzelfde, ontdekten wetenschappers.

Mensen die lijden aan congenitale analgesie voelen geen pijn. Het is een aangeboren afwijking die voor de persoon in kwestie heel lastig of zelfs gevaarlijk kan zijn. Zonder pijn kun je bijvoorbeeld maanden rondlopen met een gebroken been, zonder er iets van te merken.

Biologen van de universiteit van Saarland en University College in Londen hebben zes gevallen van deze ziekte uitgebreid onderzocht. Daarbij deden ze een interessante ontdekking: mensen die geen pijn voelen, kunnen ook niet ruiken.

Foto: © Dundanim | Dreamstime.com.
Onderzoek op muizen wees uit hoe dat komt: de zenuw die pijnsignalen van de huid naar de hersens stuurt, heeft een dubbelrol. Ook geursignalen gaan op die manier naar ons brein.

De blokkade van deze zenuw vindt plaats in de hersens, vlak voor het signaal het ‘pijncentrum’ bereikt. De ontdekking is van groot belang voor de makers van pijnstillers. Die bestuderen mensen met congenitale analgesie om nieuwe pillen uit te vinden die ons van hoofdpijn moeten verlossen. Door kunstmatig deze afwijking op te wekken, zou je bijvoorbeeld pijnloos kunnen bevallen. Als bijwerking moet je dan wel accepteren dat je tijdelijk niets ruikt.

De studie staat in het nummer van Nature dat op 23 maart is uitgekomen.

Follow Faqtman on Twitter