Geen pauze in opwarming aarde


aardopwarming

Er is nooit een pauze geweest in de opwarming van de aarde. Een studie naar wat een koele periode lijkt, tussen 1998 en 2014, toont aan dat het gaat om een iets andere meetmethode, waardoor er wat ruis in de data zit. Het klimaat is ook in die jaren gewoon warmer geworden.

De pauze in de aardopwarming was altijd een geweldig excuus voor sceptici om aan te tonen dat er helemaal geen klimaatverandering plaatsvindt. Hoe kan zo’n belangrijk evenement immers ineens stil komen te staan? De pauze werd het belangrijkste argument om aan te tonen dat de wetenschap het totaal mis had.

In 2015 kwam de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) al tot de conclusie dat er waarschijnlijk iets bij de metingen was misgegaan. In 1998, het jaar dat de pauze begon, was overgeschakeld van metingen op schepen naar metingen met boeien. Die laatste soort metingen zijn altijd een fractie koeler, omdat ze zich bij het zeeoppervlak bevinden.

De Amerikaanse politiek kwam daarna in opstand. Vooral het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden keerde zich tegen de overheidsdienst NOAA. Ze eisten dat de medewerkers daar zelfs al hun e-mails over dit onderwerp zouden laten inzien, omdat de Republikeinen een samenzwering vermoedden. Er zou een ‘bias’ bestaan onder wetenschappers, zeiden de volksvertegenwoordigers. Zonder ooit aan te tonen waarom, overigens.

Maar NOAA had gelijk, blijkt nu uit een studie van de University of California, gepubliceerd in Science Advances. De nieuwe studie gebruikt veel meer meetpunten dan alleen de boeien, ook satelliet-data is meegenomen. Daardoor verdwijnt de kleine afwijking van de boeien in het grotere gemiddelde. En dan blijkt dat de snelheid waarmee de aarde opwarmt gelijk is gebleven gedurende de eerste tien jaar van deze eeuw.

Het is de vraag hoe de Amerikaanse politiek hierop reageert. Zeker omdat er nu een president komt die ooit beweerde dat de opwarming van de aarde is uitgevonden door de Chinezen om de Amerikaanse industrie een hak te zetten.