Geen orkaan Isis meer


De meteorologische dienst van de Verenigde Naties (WMO) heeft de naam Isis van een lijst met potentiële namen voor orkanen gehaald. Aanvankelijk stond de naam op de lijst, omdat het een oud-Egyptische godin is. In plaats daarvan is de naam Ivette op de lijst gezet.

De reden is dat de terreurorganisatie IS ook wel bekend staat als ISIS. De WMO vindt het niet kies dat er een storm kan ontstaan die Isis heet op de Atlantische Oceaan die bijvoorbeeld een gebied in de VS kan vernietigen.

Het benoemen van orkanen is aan strenge regels gebonden. Er zijn afwisselend lijsten met namen van mannen en vrouwen. De eerste storm van het seizoen krijgt een mannennaam, daarna is een dame aan de beurt, dan weer een man. Na zes jaar wordt een lijst gerecycled. In 2004 was er een orkaan Isis, in 2010 waren er niet genoeg stormen om tot de letter i te komen in het alfabet.

De namen van stormen worden van de lijst gehaald als de betreffende orkaan veel slachtoffers maakt. De orkaan Odile maakte vorig jaar in Mexico elf slachtoffers, zodat de naam nu wordt vervangen door Odalys.