Geen oranje op Wimbledon


Nederlanders mogen dan roemloos ten onder zijn gegaan op Wimbledon, ook andere oranje uitingen zijn op het tennistoernooi niet welkom. Roger Federer moest gisteren voor zijn partij tegen Sergiy Stakhovsky zijn oranje schoenen uitdoen. De kledingvoorschriften op het toernooi zijn strikt: je hoort wit te dragen. Een kleine versiering mag wel, als de rest van je kleding maar smetteloos is.

In de loop der jaren zijn veel grote namen in aanvaring gekomen met de kledingvoorschriften, die nog dateren uit 1877. Martina Navratilova moest ooit een logo uit haar petje knippen, want ook die zijn verboden. De organisatoren gaven haar een schaar voor het klusje. In 2007 moest de Francaise Tatiana Golovin wachten met tennissen tot de organisatoren hadden uitgezocht of ze wel een gekleurde onderbroek aan mocht onder haar rokje. In de regels stond niets over ondergoed, dus dat mocht.

Ook niet-conservatieve kleding is niet toegestaan. De Amerikaanse Anne White werd in 1985 gevraagd om haar strakke witte body suit uit te trekken en normale tenniskleding aan te doen. Dat deed ze, en verloor.