Geen onderwaterstad in Griekenland


pilaren

Het leek even een sensationele vondst. Sommige mensen speculeerden al over Atlantis. Maar de ‘onderwaterstad’ die snorkelaars vonden in zee voor het Griekse eiland Zakynthos, is niet wat het eerst leek. Uitgebreid onderzoek door de University of East Anglia (GB) en de universiteit van Athene (Griekenland) laat er geen twijfel over bestaan: de vreemde formaties op de zeebodem zijn door de natuur, niet de mens, geschapen.

Het is niet gek dat sommige mensen dachten een verzonken stad voor de kust van Zakynthos lag. De zeebodem lijkt daar bezaaid met Griekse pilaren en andere vormen die wel door mensen gemaakt moeten zijn. Maar wat gelijk opviel, was dat er verder geen sporen van menselijk gebruik te zien waren. Geen potscherven bijvoorbeeld, maar ook geen werktuigen of andere gebruiksvoorwerpen.

Wat lijkt op pilaren zijn in werkelijkheid koolwaterstoffen die uit de zeebodem lekken. Rond die plekken ontstaat langwerpige mineralisatie. Na een paar eeuwen begint dat te lijken op een pilaar. Monsters van deze ‘pilaren’ zijn met microscopen, röntgenstraling en isotoop-technologie onderzocht. Vooral die laatste techniek toont aan dat sommige pilaren wel erg oud zijn, 5 miljoen jaar, ouder dan de bewoning van Griekenland.

Waarom zijn de merkwaardige structuren pas recent ontdekt? Volgens de onderwaterarcheologen heeft erosie de laatste paar jaar een aantal van de pilaren bloot gelegd en was de locatie eerder niet goed zichtbaar.