Geen link tussen autisme en inentingen


Een Australische professor heeft weer wat munitie van de de anti-vaccinatielobby weggenomen. Hij deed een meta-onderzoek waarin tien grote onderzoeken en daarmee testresultaten van meer dan 1,25 miljoen kinderen onder de loep werden genomen. Zijn conclusie wijkt niet af van eerder wetenschappelijk onderzoek: er kon geen link gevonden worden tussen inenten en autisme.

Guy Eslick van de Australische Sydney Medical School publiceerde afgelopen week zijn bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Vaccine. Hij verzamelde alle grote onderzoeken naar autisme en inenten en analyseerde de onderzoeksmethoden waarmee de gezondheid van 1,25 miljoen kinderen in de gaten werd gehouden. Toen Eslick deze monsterklus had afgerond concludeerde hij tevreden dat er absoluut geen enkele link te vinden is tussen inenten en autisme of aanverwante stoornissen.

De professor besloot al het onderzoek dat ooit naar dit onderwerp gedaan was te verzamelen toen hij twee tv-documentaires zag waarin verkondigd werd dat kinderen van inentingen tegen bijvoorbeeld de mazelen, bof, rode hond, difterie, tetanus en kinkhoest autisme zouden krijgen. Volgens de wetenschap is de contactstoornis aangeboren en waarschijnlijk genetisch bepaald, maar die kennis leeft nog niet zo sterk als het fabeltje over inenten.

Eslick vertelt in de verantwoording van zijn onderzoek dat hij het onderzoek vooral gedaan heeft om de ouders van jonge kinderen gerust te stellen: “Er zoveel verhalen dat het tijd was om alles een keer goed uit te zoeken. De risico’s van enten zijn echt minimaal. Een zere arm, koorts of uitslag komen weleens voor, heftigere reacties bijna nooit.’

De onderzoeker heeft ook gekeken naar het effect van het omstreden conserveermiddel thimerosal dat in vaccinatievloeistof wordt gebruikt en voor een groot gedeelte uit kwik bestaat. En het zware metaal is schadelijk voor het zenuwstelsel en vooral in Amerika werd gedacht dat het tot autisme en aanverwante stoornissen zou leiden. Eslick heeft ook goed gekeken naar onderzoeken rondom het conserveermiddel, kwik en autisme en sluit enig verband uit.

Thimerosal is in Nederland nooit in het rijksvaccinatieprogramma is gebruikt.

Foto: wikipedia.org/wiki/injectienaald