Geen koffie rond menstruatie


Cafeïne verergert de klachten van premenstrueel syndroom (PMS). Vrouwen die last hebben van PMS moeten koffie en cola eventjes laten staan. Ook thee, alcohol, energiedrankjes en zout kunnen ze maar beter zoveel mogelijk vermijden. Vooral cafeïne versterkt echter de klachten aanzienlijk, zo zeggen deskundigen van de Duitse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde (DGGG) en de Beroepsvereniging van Gynaecologen (BVF).

En alsof het lijstje met verboden middelen nog niet lang genoeg is, geven de Duitsers aan dat prikkelbaarheid of vermoeidheid die gepaard gaan met de menstruatie af kunnen nemen als je geraffineerde suiker laat staan. Geen snoepjes en ijs om je ellende weg te eten dus.

Wat mag wel? Decaf lijkt een goede optie. De vrouwenartsen raden een vetarm dieet aan, rijk aan vitaminen. Vooral vette vis en voedingsmiddelen met calcium, vitamine D en vitamine B6 moeten vaak op het menu staan van de prikkelbare vrouw. Heel voorspelbaar: de deskundigen raden ook aan ten minste drie keer per week te sporten en voldoende te slapen tijdens de PMS.

Follow Faqtman on Twitter